Zorgkaart Nederland VandenBroecke kliniek
Op Zorgkaart Nederland ontvangt onze kliniek een 9.7 uit 74 reviews
Op Feedback Company ontvangt onze kliniek een 9.4 uit 1302 reviews

Nazorg en herstel na een ooglidcorrectie

Wat is gebruikelijk in de periode na uw ooglidcorrectie en wat niet? In de periode na uw behandeling is het van groot belang om ons nazorgadvies goed op te volgen. Hoe zorgvuldig u dit advies opvolgt is medebepalend voor de hersteltijd van uw behandeling, maar nog belangrijker: het is van grote invloed op het eindresultaat van uw ooglidcorrectie!

Duco van den Broecke

Wat is gebruikelijk na een ooglidcorrectie? 

  • Uw ogen kunnen de eerste periode na de operatie niet helemaal openen en/of sluiten.
  • Met name in de eerste nacht na de operatie kunt u wondvocht in combinatie met wat bloed verliezen.
  • Er zullen waarschijnlijk enkele blauwe plekken en lichte zwellingen ontstaan op en rond uw oogleden. De blauwe plekken kunnen in de dagen na de behandeling uitzakken naar uw onderoogleden en zichtbaarder worden. Deze verkleuring verandert in de loop van de week vaak van paars/blauw naar geel en vervaagd en verdwijnt meestal niet lang daarna. Gemiddeld gesproken is tussen 7 tot 10 dagen na uw bovenooglidcorrectie weinig tot geen verkleuring meer zichtbaar. Bij een onderooglidcorrectie duurt dit traject soms tot een week langer.
  • Uw zicht is de eerste paar dagen enigszins wazig.
  • Viezigheid kan zich verzamelen in de ooghoeken en op uw wimperhaartjes, met name gedurende de nacht. Dit kunt u zelf met een licht vochtig wattenstaafje in draaiende beweging voorzichtig verwijderen.
  • Uw pleistertjes kunnen gedeeltelijk omkrullen. Verwijder de pleistertjes niet zelf! Probeer ze voorzichtig weer aan te drukken. Als uw pleistertjes volledig loslaten, neem dan contact met ons op; er kunnen door ons nieuwe pleistertjes geplakt worden. We adviseren u dringend om eventuele uitstekende hechtdraadjes niet zelf af te knippen en/of te verwijderen!

Wat is NIET gebruikelijk na een ooglidcorrectie?

Indien één van de volgende verschijnselen optreden in de dagen na de operatie moet u direct contact met ons opnemen:

  • Overmatige zwelling rond de ogen, in combinatie met donkerpaarse/zwarte verkleuring waardoor uw oog niet meer open kan. Vaak gaat dit gepaard met een sterk drukkend gevoel.
  • Bloeding (stromend) die na 5 minuten aandrukken met een kompres niet stopt.
  • Pusvorming en/of koorts.
  • Acuut gezichtsveldverlies.

Bereikbaarheid na de behandeling:

Tijdens kantooruren (09:00 – 17:00 uur) kunt u ons bereiken op: 088 – 0042 700
Buiten kantooruren belt u voor spoedgevallen het noodnummer dat wij na de behandeling meegegeven hebben.
De dienstdoende arts is 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar. Indien u onverhoopt toch onze voicemail krijgt, graag uw naam inspreken en op welk telefoonnummer u bereikbaar bent, dan wij bellen zsm terug.

Advies na een ooglidcorrectie:

Autorijden

Na de ingreep mag u NIET zelf naar huis rijden. Het is mogelijk dat het van uw verzekeraar ook niet is toegestaan om auto te rijden zolang er hechtingen in uw oogleden zitten. Wij raden autorijden daarom af zolang uw hechtingen nog niet zijn verwijderd.

Koelen

Wij adviseren om thuis uw oogleden vooral de eerste 3 dagen ieder uur 10 minuten te koelen met een koude koelbril, die u samen met gazen meegekregen heeft na de behandeling. Van dag 4 t/m 7 na uw behandeling raden wij aan om nog enkele keren per dag te koelen.
De gazen die u van ons heeft meegekregen dient u tijdens dit koelen tussen de ogen en de koelbril te plaatsen; dat zorgt voor bescherming en daarnaast houdt het uw pleistertjes droog.

Rust houden

Het is verstandig de eerste dagen veel rust te nemen. De pijn en zwelling worden daarmee optimaal beperkt. De dunne huid van uw oogleden geneest normaal gesproken snel en goed. Enkele maanden na de ingreep zullen de littekens vrijwel onzichtbaar geworden zijn.

Slaap op uw rug

Wij raden u sterk aan om op uw rug te slapen en niet op uw zij; op uw rug slapen voorkomt dat u in uw slaap de hechting/wondjes beschadigt. Op uw buik slapen is heel gevaarlijk voor uw wondgenezing en raden wij daarom in de eerste twee weken na uw behandeling ten zeerste af!
Om ervoor te zorgen dat u in uw slaap op uw rug blijft liggen kan het helpen om een vliegtuig/nekkussen te dragen.

Drukverhogende activiteiten vermijden

Oogleden kunnen gemakkelijk zwellen door vochtophoping. Het is daarom belangrijk dat u de eerste twee weken na de ingreep druk op uw hoofd zoveel mogelijk vermijdt. Buk niet voorover en til geen zware dingen. Bij licht nabloeden, kunt u met een gaasje voorzichtig de ogen deppen. Niet wrijven, hiermee kunt u de wond openwrijven. Ook bij jeuk moet u niet wrijven maar deppen. De meegegeven koelbril kan verlichting geven.

Douchen

Na de operatie is het belangrijk om de pleistertjes op wondjes droog te houden. De pleistertjes zijn gelukkig “spatwaterbestendig”, u kunt er dus mee onder de douche, maar houd ze droog. Worden ze toch een klein beetje nat, dan graag voorzichtig droogdeppen. Sauna of in bad zitten wordt afgeraden ivm transpireren; ook daardoor kunnen de pleistertjes loslaten.

Reinigen oog(leden)

Mocht u uw oog en/of oogleden schoon willen maken raden wij aan om dit met een vochtig wattenstaafje te doen, maak deze niet te nat!. Maak met het wattenstaafje ronddraaiende bewegingen en probeer aanraking met de pleistertjes zo veel mogelijk te vermijden.

Make-up

U mag na de ingreep geen make-up op of rond uw ogen aanbrengen. Twee weken na de operatie is het gebruik van make-up weer toegestaan.

Contactlenzen

Het gebruik van contactlenzen wordt tot 2 weken na de ingreep, door ons afgeraden.

Zonlicht

Zonlicht op een beschadigde huid kan zorgen voor ongewenste pigmentvorming (verkleuring).
U mag de littekentjes daarom de eerste 6 weken na de ingreep niet blootstellen aan de zon en/of zonnebank. Het dragen van een zonnebril kan hierbij helpen. Daarnaast is het raadzaam om tot enkele maanden na de behandeling het litteken in te smeren met een zonnebrandcrème met een hoge SPF factor op momenten dat uw gezicht in de zon komt.

Aspirine, Ibuprofen en Paracetamol

Gebruik van paracetamol is WEL toegestaan. Wij raden u aan om GEEN aspirinehoudende medicatie en/of Ibuprofen te gebruiken tussen 10 dagen vóór en 7 dagen na de ingreep. Dit is om hevig bloeden tijdens en na uw  ingreep te voorkomen.

Uitzonderingen hierop zijn uitsluitend toegestaan na overleg met uw behandelend plastisch chirurg.

Weer aan het werk

De eerste dagen na uw behandeling heeft u waarschijnlijk wat blauwe plekken en zwellingen rond de ogen, dat kan ongemakkelijk voelen in uw werkomgeving. Daarnaast raden wij u aan om de eerste week na uw behandeling rust te nemen. Na 7 dagen worden uw hechtingen verwijderd. De meeste mensen pakken daarna hun normale werkzaamheden weer op. Zwaar lichamelijk werk raden wij minimaal de eerste twee weken na een ingreep af.

Sporten

Wij raden u met klem aan om in de eerste twee weken na uw ingreep NIET te sporten of andere zware lichamelijke inspanning te verrichten. Daarna adviseren wij u om nog enkele weken rustig aan te doen met sport, uiteraard mede afhankelijk van het verloop van uw herstelproces en de sport die u beoefent.

Arnica

We raden het gebruik van arnicadruppels of -pilletjes rond de operatie af. Arnicazalf kunt u wel op de onderoogleden of wangen smeren na een ingreep, maar vermijd contact van de zalf het behandelde gebied.

Littekenverzorging na een ooglidcorrectie:

We raden aan om uw littekentjes enige tijd te verzorgen met speciale littekencrème, bijvoorbeeld Alhydran. Hiermee kunt u beginnen zodra alle korstjes verdwenen zijn (meestal is dat +/- 2 weken na uw behandeling). Alhydran littekencrème is bij ons verkrijgbaar.

Lees meer over ooglidcorrecties

Advies na het verwijderen van de hechtingen:

Wij raden u aan nog een week zeer voorzichtig te zijn met uw ogen. Dat betekent: niet wrijven, vegen, stevig schoonmaken, etc.

De pleisters die na het verwijderen van de hechtingen worden opgeplakt, mogen na 3 dagen door uzelf worden verwijderd. Deze dient u van binnen naar buiten te verwijderen.

U wordt geadviseerd achtergebleven korstjes te laten zitten, deze laten vanzelf los. Zodra de korstjes allemaal losgelaten hebben, kunt u weer make-up aanbrengen en starten met het smeren van de littekencrème.

Na drie maanden komt u op eindcontrole bij onze plastisch chirurg. Dan kan worden bepaald of het herstel goed is verlopen en of de behandeling het gewenste resultaat heeft opgeleverd. Bij deze eindcontrole worden de ‘na’ foto’s gemaakt en ontvangt u van ons de vergelijkende voor-en-na foto’s.

Benieuwd wat de VandenBroecke Kliniek voor u kan betekenen?
Maak hier een afspraak voor een vrijblijvend intakegesprek met één van onze ervaren plastisch chirurgen!

Lees verder:
Risico op littekens na een ooglidcorrectie?
Onderooglidcorrectie informatie
Resultaat na een ooglidcorrectie
Ooglidcorrectie nieuws
Wordt een ooglidcorrectie vergoed?
Ooglift in Nederland