zorgkaart (1)
Onze kliniek ontvangt een 9.7 uit 122 reviews op Zorgkaart Nederland
feedbackcompany
Onze kliniek ontvangt een 9.4 uit 1498 reviews op Feedback Company

Nazorg en hersteladvies

Nazorg en hersteladvies

De eerste paar weken na uw ooglidcorrectie zijn van grote invloed op het eindresultaat van uw behandeling. Het is daarom belangrijk om onderstaand nazorg- en hersteladvies nauwkeurig op te volgen; zo minimaliseert u het risico op complicaties, bespoedigt u het hersteltraject en zorgt u uiteindelijk voor een optimaal eindresultaat.

Wat is gebruikelijk na een ooglidcorrectie? 

  • Het kan in de periode direct na de operatie voorkomen dat u uw ogen niet volledig kunt openen en/of sluiten.
  • Met name in de eerste nacht na de operatie kunt u een kleine beetje wondvocht in combinatie met een wat bloed verliezen.
  • Er zullen waarschijnlijk enkele blauwe plekken en lichte zwellingen ontstaan op en rond uw oogleden, dat is niet zorgelijk. De blauwe plekken kunnen in de dagen na de behandeling uitzakken en zichtbaarder worden. Deze verkleuring verandert in de loop van de week vaak van paars/blauw naar geel en verdwijnt meestal enkele dagen daarna. Gemiddeld gesproken is tussen 7 tot 10 dagen na uw bovenooglidcorrectie weinig tot geen verkleuring meer zichtbaar. Bij een onderooglidcorrectie duurt dit meestal ongeveer een week langer.
  • Uw zicht is de eerste paar dagen enigszins wazig.
  • Viezigheid kan zich verzamelen in de ooghoeken en op uw wimperhaartjes, met name gedurende de nacht. Dit kunt u zelf met een vochtig wattenstaafje in draaiende beweging voorzichtig verwijderen.
  • Uw pleistertjes kunnen gedeeltelijk losraken/omkrullen. Verwijder deze pleistertjes niet zelf! Probeer ze voorzichtig weer aan te drukken. Als uw pleistertjes volledig loslaten, neem dan contact met ons op; er kunnen door ons dan nieuwe pleistertjes aangebracht worden. Mochten er eventueel hechtdraadjes zichtbaar zijn (geworden) is ons dringende advies deze niet zelf af te knippen of te verwijderen! 

Wat is NIET gebruikelijk na een ooglidcorrectie?

Indien één of meer van het onderstaande zich voordoet in de dagen na uw operatie verzoeken wij u direct contact met ons opnemen:

  • Overmatige zwelling rond de ogen, in combinatie met donkerpaarse/zwarte verkleuring waardoor uw oog of ogen niet meer open kunnen. Dit gaat ook vaak  gepaard met een sterk drukkend gevoel.
  • Bloeding (stromend) die na 5 minuten aandrukken met een kompres niet stopt.
  • Pusvorming en/of koorts.
  • Acuut gezichtsveldverlies.

Advies na een ooglidcorrectie:

Autorijden na de ingreep

Na de ingreep mag u niet zelf naar huis rijden. Naast dat het gevaarlijk is omdat uw zicht beperkt is door de zwelling na de ingreep, is het ook waarschijnlijk dat uw verzekering autorijden niet toestaat zolang er hechtingen rond uw ogen zitten. Wij raden daarom af om zelf auto te rijden zolang uw hechtingen nog niet door ons zijn verwijderd (dat is dus de gehele eerste week na uw ingreep).

Koelen van de oogleden

Wij adviseren om thuis uw oogleden vooral de eerste drie dagen, ieder uur tien minuten te koelen met een koelbril of een zakje bevroren erwtjes. Van dag vier tot zeven raden wij aan om nog enkele keren per dag te koelen. Koelen helpt tegen zwelling en beursheid en geeft ook verlichting bij eventuele jeuk. Het is wel belangrijk om gaasjes tussen uw ogen en de koelbril (of bevroren erwtjes) te doen, dat voorkomt dat uw huid er tegenaan vastvriest en geeft daarnaast een beetje bescherming.

Drukverhogende activiteiten

Oogleden kunnen gemakkelijk zwellen door vochtophoping, zeker in de eerste periode na een ooglidcorrectie. Het is daarom belangrijk dat u de eerste twee weken na de ingreep druk op uw hoofd zoveel mogelijk vermijdt. Buk niet voorover, til geen zware dingen, ga nog niet sporten en hou fysiek zoveel mogelijk rust.

Douchen na ooglidcorrectie

Na de operatie worden er pleistertjes over uw hechtingen geplakt. Het is belangrijk om de wondjes, en dus ook de pleistertjes, droog te houden. U kunt wel douchen, maar houd uw gezicht dan niet onder de douche. In bad of naar de sauna gaan raden wij af in verband met transpireren; ook hierdoor kunnen de pleistertjes loslaten.

Het dragen van make-up na een ooglidcorrectie

Zorg er voor dat uw ogen schoon en onopgemaakt zijn voor de ingreep. Na de ingreep mag u twee weken geen make-up op of rond uw ogen aanbrengen. Hierna is make-up aanbrengen pas weer toegestaan.

Contactlenzen dragen

Het gebruik van contactlenzen wordt tot twee weken na de ingreep door ons afgeraden. Vooral om trekken aan en rond de oogleden te voorkomen. En bril dragen is wel toegestaan.

Geen direct zonlicht en zonnebank na uw ooglidcorrectie

Direct zonlicht op een beschadigde huid (zoals uw littekentjes) kan zorgen voor ongewenste pigmentvorming (verkleuring). Dit kan resulteren in blijvend zichtbare donker gekleurde littekentjes. Om dit te voorkomen mag u de eerste zes weken na de ingreep uw ogen niet blootstellen aan de zon en/of zonnebank. Ga altijd de deur uit met een zonnebril op, om uw ogen te beschermen. Het is daarnaast raadzaam om vanaf twee weken na de ingreep een crème met een hoge SPF op te smeren voordat u naar buiten gaat.

Arnica druppels of zalf

We raden het gebruik van Arnica druppels rond de operatie af. U kunt wel Arnica zalf op de wangen smeren na de ingreep, maar vermijd contact van de zalf met het behandelde gebied.

Slapen op de rug

Wij raden u sterk aan om op uw rug te slapen en niet op uw zij of buik. Op de rug slapen voorkomt namelijk dat u in uw slaap de wondjes beschadigt. Om er voor te zorgen dat u in uw slaap op uw rug blijft liggen kan het helpen om met een vliegtuigkussen in de nek en een kussen onder uw knieën te slapen.

Paracetamol, aspirine of ibuprofen na een ooglidcorrectie

Gebruik van paracetamol is toegestaan na de ingreep. We raden aan om geen aspirinehoudende medicatie en/of ibuprofen te gebruiken tussen tien dagen voor en zeven dagen na de ingreep. Dit helpt om hevig bloeden tijdens en na de ingreep te voorkomen.

Wandelen na de ingreep

Rustig wandelen kan fijn zijn in de hersteltijd na de ingreep. Frisse buitenlucht doet een mens goed. Let wel op dat u niet te fanatiek gaat lopen; neem voldoende rust.

Wondjes schoonmaken na een ooglidcorrectie

Het is fijn om het gebied rond uw ogen schoon te houden, maar probeer te voorkomen dat de pleistertjes nat worden. Wij raden aan om hiervoor een wattenstaafje te gebruiken. Maak deze licht vochtig onder de kraan, waarna u er heel voorzichtig de wimperrand mee kunt schoonmaken.

Weer aan het werk

De eerste dagen na uw behandeling heeft u waarschijnlijk wat blauwe plekken en zwellingen rond de ogen, dat kan ongemakkelijk voelen in uw werkomgeving. Na 7 dagen worden uw hechtingen verwijderd. De meeste mensen pakken daarna hun normale werkzaamheden weer op. Zwaar lichamelijk werk raden wij minimaal de eerste twee weken na een ingreep af.

Sporten

Wij raden u met klem aan om in de eerste twee weken na uw ingreep NIET te sporten of andere middelzware of zware lichamelijke inspanning te verrichten. Daarna adviseren wij u om nog enkele weken rustig aan te doen met sport, uiteraard mede afhankelijk van het verloop van uw herstelproces en de sport die u beoefent.

Litteken crème

We raden aan om uw littekentjes enige tijd te verzorgen met de door ons speciaal ontwikkelde VandenBroecke litteken crème. Hiermee kunt u beginnen zodra alle korstjes verdwenen zijn (meestal is dat +/- 2 weken na uw behandeling). De VandenBroecke Kliniek litteken crème krijgt u gratis van ons mee nadat de hechtingen zijn verwijderd.

Cosmetische injectables

Injectables zoals spierontspanners kunnen een mooie aanvulling zijn op een ooglidcorrectie om bijvoorbeeld het optrekken van de wenkbrauwen af te leren. Vanaf 6 weken na een ooglidcorrectie kunt u weer een injectable behandeling ondergaan. U bent daarvoor van harte welkom bij onze collega’s van Kliniek Vrijdag.

VandenBroecke Kliniek | dé specialist in ooglidcorrecties

Advies na het verwijderen van de hechtingen:

Wij raden u aan nog minimaal een week zeer voorzichtig te zijn met uw ogen. Dat betekent: niet wrijven, vegen, stevig schoonmaken, etc.

De pleisters die na het verwijderen van de hechtingen worden opgeplakt, mogen na 3 dagen door uzelf worden verwijderd. Deze dient u van binnen naar buiten te verwijderen.

U wordt geadviseerd achtergebleven korstjes te laten zitten, deze laten vanzelf los. Zodra de korstjes allemaal losgelaten hebben, kunt u weer make-up aanbrengen en starten met het smeren van litteken crème.

Na drie maanden komt u op eindcontrole bij onze plastisch chirurg. Dan kan worden bepaald of het herstel goed is verlopen en of de behandeling het gewenste resultaat heeft opgeleverd. Bij deze eindcontrole worden de ‘na’ foto’s gemaakt en ontvangt u van ons de vergelijkende voor-en-na foto’s.

Bent u benieuwd naar het hersteltraject van een ooglidcorrectie? Lees dan eens deze blog.

Bereikbaarheid na de behandeling:

Tijdens kantooruren (09:00 – 17:00 uur) kunt u ons bereiken op: 088 – 0042 700
Buiten kantooruren belt u voor spoedgevallen het noodnummer dat wij na de behandeling meegegeven hebben.
De dienstdoende arts is 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar. Indien u onverhoopt toch onze voicemail krijgt, graag uw naam inspreken en op welk telefoonnummer u bereikbaar bent, dan wij bellen zsm terug.

Benieuwd wat de VandenBroecke Kliniek voor u kan betekenen?
Maak een afspraak voor een vrijblijvend intakegesprek met één van onze ervaren plastisch chirurgen!

Lees verder:
Onderooglidcorrectie informatie
Resultaat na een ooglidcorrectie
Wordt een ooglidcorrectie vergoed?

FAQ

Hoe kan ik het beste koelen?

Er zijn verschillende manieren om te koelen. De manieren die wij aanraden zijn met de koelbril, zakjes met diepvries erwtjes, of zakjes met bevroren appelstroop. Een koelbril werkt eenvoudig en krijg je van ons mee naar huis na de behandeling. De twee andere opties (diepvries erwtjes en appelstroop) kun je met behulp van een boterhamzakje eenvoudig zelf maken. Deze hebben het voordeel dat ze zich beter naar de contouren van je oogkassen vormen, waardoor ze een nauwkeurige en gerichte koeling mogelijk maken.

Belangrijk is altijd om tussen het koelelement en de huid altijd een gaasje of theedoek te plaatsen. Dit voorkomt bevriezing van de huid. Wij adviseren om thuis je oogleden vooral de eerste drie dagen, ieder uur tien minuten te koelen.

Mag ik lenzen dragen na een ooglidcorrectie?

Wanneer kan ik starten met het smeren van littekencrème?

Zodra de korstjes van de littekentjes zijn gevallen (niet er zelf aftrekken) mag u beginnen met het smeren van littekencrème. Breng de littekencrème de eerste twee weken licht aan zonder veel of hard te wrijven. Wij adviseren de speciaal voor de VandenBroecke Kliniek ontwikkelde littekencrème met SPF 20.

Zie je littekens na een ooglidcorrectie?

Nee, na enkele maanden zijn er nauwelijks meer littekens zichtbaar. Dit komt omdat de incisie (het sneetje) in de natuurlijke plooi van uw ooglid gemaakt wordt. Vanaf een paar weken na de behandeling is er al weinig meer te zien, na een aantal maanden is het litteken vrijwel onzichtbaar.

Hier vindt u ons:

VandenBroecke Kliniek Leiden
Mary Beystraat 5-7
2324 DK Leiden

VandenBroecke Kliniek Naarden
Ijsselmeerweg 100, Waterfront Naarderbos p2 - achterzijde gebouw
1411 DL Naarden

T: +31 (0)88 - 0042700
E: info@vandenbroeckekliniek.nl

Dokter Duco legt uit: