Zorgkaart Nederland VandenBroecke kliniek
Op Zorgkaart Nederland ontvangt onze kliniek een 9.7 uit 119 reviews
feedbackcompany
Onze kliniek ontvangt een 9.4 uit 1485 reviews op Feedback Company

Ogen wel of niet koelen na ooglidcorrectie?

Wel of niet je ogen koelen na een ooglidcorrectie?

Over het koelen van je ogen na een ooglidcorrectie zijn er bijna zoveel meningen als dat er dokters zijn. Online zoekend was u dat wellicht al opgevallen. De meeste behandelaars zeggen dat het verstandig is om te koelen, maar over hoe lang en hoe vaak lopen de meningen nogal uiteen. Er zijn ook behandelaars die het afraden of zelfs zeggen dat het gevaarlijk is. Hoe komt dat nou? Onze medisch directeur en plastisch chirurg Dokter Duco van den Broecke legt het uit in deze blog.

Onderzoek

Er is relatief weinig onderzoek gedaan naar het effect van koelen na een ooglidcorrectie. Men ging er min of meer vanuit dat als koelen na andere vormen van trauma herstel bevorderend werkt, dat dit voor een ooglidcorrectie ook opgaat. Dat lijkt een logische gedachte. 

Is er dan helemaal geen vergelijkend onderzoek gedaan? Jawel, maar niet veel. De conclusie hiervan was dat het niet veel uitmaakt. Dat mensen het wel prettig vinden maar dat er geen aantoonbaar verschil is in verkleuring of snelheid van genezing. Op basis daarvan is koelen verwijderd uit de richtlijnen voor ooglidchirurgie opgesteld door de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) en de Nederlandse Vereniging voor Oogheelkunde (NOG).

Waarom raden de meeste klinieken het dan toch nog steeds aan? 

Om een paar redenen. Ten eerste omdat het toch zo voor de hand liggend is. Bij allerlei aandoeningen en blessures heeft koelen een bewezen effect om zwelling en bloeduitstorting te verminderen. Onderzoek dat wat anders aantoont is nog er nog steeds vrijwel niet. 

Daarnaast zorgt het ritueel van koelen, en het rusten dat ermee gepaard gaat, ervoor dat de bloeddruk verlaagt en zo de kans op problemen zoals nabloedingen verkleind worden. Als laatste kan koelen ook helpen tegen eventuele jeuk die soms ervaren wordt door de pleistertjes die over de hechtingen zitten.

Dus moet ik nou wel of niet koelen?

Gebaseerd op onze jarenlange ervaring is ons advies is om WEL te koelen. Neem het zekere voor het onzekere. Kwaad doe je er niet mee. En als geruststelling nog even: gevaarlijk is het echt niet. Integendeel.