zorgkaart (1)
Onze kliniek ontvangt een 9.7 uit 123 reviews op Zorgkaart Nederland
feedbackcompany
Onze kliniek ontvangt een 9.4 uit 1498 reviews op Feedback Company

Wat mag ik wel en niet na een ooglidcorrectie?

Wat mag ik wel en niet na een ooglidcorrectie?

Als u een ooglidcorrectie overweegt heeft u misschien al wel eens opgezocht wat er wel en niet mag na de ingreep. De een zegt dit, de ander zegt dat, maar wat is nou werkelijk wel en niet de bedoeling na een ooglidcorrectie?. Wij zetten alle do’s en don’ts voor u op een rij.

Wat mag u niet doen na een ooglidcorrectie?

Autorijden na de ingreep

Na de ingreep mag u niet zelf naar huis rijden. Buiten dat het gevaarlijk is omdat uw zicht beperkt is door de zwelling na een ingreep, is het mogelijk dat het van uw verzekeraar ook niet is toegestaan om auto te rijden zolang er hechtingen rond uw ogen zitten. Mocht er iets gebeuren bent u dan niet verzekerd tegen schade. Wij raden daarom zelf autorijden af zolang uw hechtingen nog niet zijn verwijderd.

Drukverhogende activiteiten

Oogleden kunnen gemakkelijk zwellen door vochtophoping. Het is daarom belangrijk dat u de eerste twee weken na de ingreep druk op uw hoofd zoveel mogelijk vermijdt. Buk niet voorover, til geen zware dingen en ga nog niet sporten gedurende deze twee weken. De pijn en zwelling worden het meest beperkt als u rust houdt.

Douchen na ooglidcorrectie

Na de operatie worden er pleistertjes over uw hechtingen geplakt. Deze zijn “spatwater bestendig”, maar niet waterdicht. Het is belangrijk om de wondjes, en dus ook de pleistertjes, droog te houden. U kunt wel douchen, maar houd uw gezicht dan uit de douche. In bad of naar de sauna gaan raden wij af in verband met transpireren; ook hierdoor kunnen de pleistertjes loslaten.

Het dragen van make-up na een ooglidcorrectie

Zorg er voor dat uw ogen schoon en onopgemaakt zijn voor de ingreep. Na de ingreep mag u geen make-up op of rond uw ogen aanbrengen of verwijderen. Twee weken na de operatie is make-up aanbrengen weer toegestaan. 

Contactlenzen even niet dragen

Het gebruik van contactlenzen wordt tot twee weken na de ingreep door ons afgeraden. Dit om getrek aan de oogleden te voorkomen. En bril dragen is wel toegestaan.

Geen zonlicht en zonnebank na uw ooglidcorrectie

Zonlicht op een beschadigde huid (zoals uw littekentjes) kan zorgen voor ongewenste pigmentvorming (verkleuring). Dit kan resulteren in donker gekleurde littekentjes, wat zonde is. Daarom mag u de eerste zes weken na de ingreep uw ogen niet blootstellen aan de zon en/of zonnebank. Ga altijd de deur uit met een zonnebril, om uw ogen te beschermen. Het is raadzaam om vanaf twee weken na de ingreep een crème met een hoge SPF op te smeren voordat u naar buiten gaat.

Het gebruik van Arnica druppels

We raden het gebruik van Arnica druppels rond de operatie af. U kunt wel Arnica zalf op de wangen smeren na de ingreep, maar vermijd contact van de zalf met het behandelde gebied.

Doe dit wel na een ooglidcorrectie

Koelen van de oogleden

Wij adviseren om thuis uw oogleden vooral de eerste drie dagen, ieder uur tien minuten te koelen met een koelbril of zakje bevroren erwtjes. Van dag vier tot zeven raden wij aan om nog enkele keren per dag te koelen. Koelen helpt tegen zwelling en beursheid en is ook prettig bij jeuk. Het is wel belangrijk om gaasjes tussen uw ogen en de koelbril (of bevroren erwtjes) te doen, dat voorkomt dat uw huid er tegenaan vastvriest en geeft een beetje bescherming.

Slapen op de rug

Wij raden u sterk aan om op de rug te slapen en niet op uw zij of buik. Op de rug slapen voorkomt namelijk dat u in uw slaap de wondjes beschadigt. Om er voor te zorgen dat u in uw slaap op uw rug blijft liggen kan het helpen om met een vliegtuigkussen in de nek en een kussen onder uw knieën te slapen. 

Paracetamol na een ooglidcorrectie

Gebruik van paracetamol is toegestaan na de ingreep. We raden aan om geen aspirinehoudende medicatie en/of ibuprofen te gebruiken tussen tien dagen voor en zeven dagen na de ingreep. Dit helpt om hevig bloeden tijdens en na de ingreep te voorkomen.

Wandelen na de ingreep

Rustig wandelen kan fijn zijn in de hersteltijd na de ingreep. Frisse buitenlucht doet een mens goed. Let wel op dat u niet te fanatiek gaat lopen; neem voldoende rust.

Wondjes schoonmaken na een ooglidcorrectie

Het is fijn om het gebied rond uw ogen schoon te houden, maar probeer te voorkomen dat de pleistertjes nat worden. Wij raden aan om hiervoor een wattenstaafje te gebruiken . Houd deze even onder de kraan, waarna u er heel voorzichtig de wimper rand mee kunt schoonmaken.

Voor meer informatie kun je onze blog lezen over het herstelproces na een ooglidcorrectie

Dokter Duco legt uit: