zorgkaart (1)
Onze kliniek ontvangt een 9.7 uit 122 reviews op Zorgkaart Nederland
feedbackcompany
Onze kliniek ontvangt een 9.4 uit 1498 reviews op Feedback Company

Wat is het verschil tussen een overhangend of uitgezakt ooglid?

Wat is het verschil tussen een overhangend of uitgezakt ooglid?

Deze vraag wordt vaak gesteld tijdens een consult bij de VandenBroecke Kliniek. In deze video legt Dokter Duco uit wat precies het verschil is en welke consequenties dit heeft voor een eventuele behandeling. Bovendien laat hij zien hoe u eenvoudig zelf kunt testen welke van de twee op u van toepassing kan zijn.

Het verschil tussen een overhangend of uitgezakt ooglid is vrij groot en heeft daarom ook belangrijke gevolgen voor de behandeling ervan. Hieronder lichten wij dit nader toe.

Hoe herken ik overhangende oogleden?

Een overhangend ooglid wordt gekenmerkt door overtollige huid boven de oogleden. Dit is bij de meeste mensen het gevolg van ouderdom in combinatie met zwaartekracht. Het zichtbare resultaat is vaak een vermoeide ooguitstraling, en kan gepaard gaan met klachten zoals hoofdpijn en beperkt zicht. Bij een correctie van een overhangend ooglid ligt de focus op het verwijderen van overtollige huid en eventueel vetweefsel.

En hoe herken ik uitgezakte oogleden?

Bij een uitgezakt ooglid functioneert de levatorspier in het bovenooglid (die zorgt voor het openen van het oog) niet naar behoren, wat een laagstand van het bovenooglid veroorzaakt. Dit noemen we ook wel ptosis (blepharoptosis). Dit kan gecorrigeerd worden met een levatorplastiek, waarbij het spiertje dat het ooglid optilt, wordt ingekort.

Test waar je zelf last van hebt

Hoe kun je thuis testen welk geval op jou van toepassing is? Het is eigenlijk vrij simpel. Als er weefsel voor het oog hangt, kun je door je wenkbrauw iets op te tillen met je vingers dit weefsel weghalen. Als de ooglidpositie dan correct is, is er sprake van een overhangend ooglid. Als de ooglidpositie laag is, is er sprake van een uitgezakt ooglid.

Kort samengevat verwijst een uitgezakt ooglid (ptosis) naar het laaghangen van het bovenste ooglid door spierzwakte of schade, terwijl overhangende oogleden ontstaan door teveel huid rond de oogleden, meestal als gevolg van veroudering. Voor meer informatie over onze behandelingen of een vrijblijvend consult neemt u contact met ons op.

Dokter Duco legt uit: