zorgkaart (1)
Onze kliniek ontvangt een 9.7 uit 131 reviews op Zorgkaart Nederland
feedbackcompany
Onze kliniek ontvangt een 9.4 uit 1507 reviews op Feedback Company

Is er een leeftijdsgrens voor ooglidcorrecties?

Is er een leeftijdsgrens voor ooglidcorrecties?

Het antwoord op deze vraag is eenvoudig: nee er is geen leeftijdsgrens voor ooglidcorrecties, maar dit betekent niet dat wij iedereen ook altijd opereren. Graag lichten wij dat in deze blog verder toe.

Vanaf welke leeftijd is plastische chirurgie wettelijk toegestaan?

Cosmetische chirurgie in Nederland bij personen onder de 18 jaar is wettelijk toegestaan, maar wordt zelden uitgevoerd en er gelden strikte richtlijnen voor. Over het algemeen wordt cosmetische chirurgie bij minderjarigen alleen uitgevoerd als er sprake is van een aangeboren afwijking, ernstige functionele problemen of psychologische noodzaak.

Gemiddeld gesproken wordt ooglidchirurgie in de praktijk meer uitgevoerd bij oudere volwassenen dan bij jongvolwassenen. Dat heeft te maken met het natuurlijke verouderingsproces van de huid in het algemeen, en rond de oogleden in het bijzonder. Het effect van ooglidchirurgie is groter wanneer een persoon meer tekenen van veroudering vertoont. Maar dat hoeft niet te betekenen dat iemand tot een bepaalde leeftijd zou moeten wachten om voor een behandeling te kiezen. Net zomin betekent het, dat er een leeftijd is waarop je er te oud voor zou kunnen zijn.

Verslapping van de huid door ouderdom of erfelijkheid

Functionele problemen door zware of hangende oogleden, zoals belemmering van het zicht of hoofdpijn door het continu op moeten trekken van de wenkbrauwen, kunnen in alle leeftijdscategorieën voorkomen. Bij jongere mensen spelen erfelijke factoren meestal een bepalende rol, bij oudere mensen is dat vaker huidveroudering en -verslapping.

De esthetische verbetering die een ooglidcorrectie kan brengen, die frisse en uitgeslapen blik, is niet per se leeftijdgebonden. De mate en snelheid van huidveroudering verschilt per persoon en wordt beïnvloed door een combinatie van factoren zoals erfelijkheid, roken, alcoholgebruik, blootstelling aan zon en slaappatroon.

Hoe maak je de keuze: wel of geen ooglidcorrectie?

Hangende oogleden kunnen door de één meer als storend worden ervaren dan door de ander; zowel in functioneel als in esthetisch opzicht. De verbetering die een ooglidcorrectie hierin kan brengen zijn ook voor iedereen anders. Leeftijd speelt hierbij een rol, maar belangrijker zijn uw algemene gezondheid, leefomstandigheden, leefgewoontes en de conditie van uw huid. Het resultaat van een ooglidcorrectie blijft gemiddeld tussen 10 en 15 jaar goed zichtbaar, daarna is een nieuwe behandeling gewoon mogelijk; mits goed uitgevoerd zit er geen beperking aan het aantal ooglidcorrecties dat u in uw leven uit kunt laten voeren.

Onze ervaren plastisch chirurgen staan voor u klaar om u te begeleiden bij het kiezen van de juiste behandeling om het voor u optimale resultaat te bereiken. En ons advies: laat uw leeftijd bij de keuze voor een ooglidcorrectie geen beperkende rol spelen!

Dokter Duco legt uit: